VITA | NEDERLANDS

De bas Bart Driessen (1970) begon al tijdens zijn middelbare school aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag
fluit te studeren. In zijn tweede jaar stapte hij over naar het Utrechts Conservatorium om daar bij de bariton Udo Reinemann te gaan zingen. Bart Driessen sloot zijn zangstudie als Uitvoerend Musicus af, nadat hij aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam de Operaklas volgde, en werd daarna lid van de Internationale Operastudio in Amsterdam.

Hij volgde masterclasses bij Cristina Deutekom, Horst Günther, Diane Forlano en Jekatarina Jofel. Tot zijn belangrijkste rollen behoren Sarastro (Mozart — Die Zauberflöte), Leporello (Mozart — Don Giovanni), Basilio (Rossini — Il Barbiere di Siviglia),Mustafa (Rossini-l’Italiana in Algeri), Fürst Gremin (Tchaikovsky — Evgeni Onegin), Timur (Puccini — Turandot), Rocco (Beethoven — Fidelio), Kecal (Smetana — Die verkaufte Braut), Osmin (Mozart — Die Entführung aus dem Serail), Fasolt (Wagner — Das Rheingold), Hunding (Wagner — Die Walküre), Wassermann (Dvorák-Rusalka), Raimondo (Donizetti-Lucia di Lammermoor) en Kaspar (Weber– Der Freischütz).

Bart zong onder leiding van o.a. Valery Gergiev, Thomas Hengelbrock, Edo de Waart, Ton Koopman, Arthur Fagen en Jac van Steen.

Hij was verbonden aan de operahuizen van Coburg en Bremen. Van 2003 tot 2011 maakte hij deel uit van het solistenensemble van de opera van Dortmund, waar hij zich zeer breed heeft kunnen ontwikkelen.

Als gast werd Bart Driessen uitgenodigd voor de Schwetzinger Festspiele en zong hij in de Opera National du Rhin in Straatsburg, de Nederlandse Opera in Amsterdam en in het Seoul Arts Centre.

Sinds 2011 zingt Bart Driessen op freelance basis. Hij zong Kaspar in Von Weber’s Der Freischütz en Odoardo in de wereldpremière van Marijn Simons’s Emilia Galotti in het Theater Koblenz en Mustafa  in Rossini’s l’Italia in Algeri in Langenthal/Zwitserland.

In het Aalto-theater in Essen zong Bart Driessen sinds 2014 Prior in Bellini’s La Straniera, Vanuzzi in Strauss’ Die schweigsame Frau, Tschelio in Prokofjew’s L’Amour des trois Oranges en Sagrestano in Puccini’s Tosca.

In het seizoen 2016/2017 zong hij Tevye in Jerry Bock’s Fiddler on the Roof  en de Hotelmanager in Adès’ Powder her Face in het Theater Aachen en Tschelio in Prokofjew’s l’Amour des trois Oranges in het Aalto Theater Essen. 

Het afgelopen seizoen zong Bart Driessen o.a. Sarastro in Mozart’s Zauberflöte in het Theater Erfurt en Hotelmanager (Powder her Face) in Detmold. Deze rol zal hij in dit seizoen ook aan de Volksoper in Wenen zingen en in het zwitserse Fribourg zal Bart Sarastro in Mozart’s Zauberflöte zingen.